Welke espresso apparaat moet ik kopen?

Inhoudsopgave

Ben je een echte espresso drinker, dan is het zeker aan te raden om een espressomachine te kopen. Vaak vragen mensen zich af welk espresso apparaat moet ik kopen? Op deze vraag willen we je in deze blog antwoord op geven. Hierbij kijken we naar de verschillende aspecten, die mensen belangrijk vinden bij het aankoopproces. 

Espressomachine

Hoe kies je een espressomachine?

Er zijn veel verschillende espressomachines. Zo heb je een volautomaat en een pistonmachine. Vaak vragen mensen hoe je de beste espressomachine kiest. Hierop is niet een eenduidig antwoord op te geven. Mensen hebben veel verschillende wensen. De een wil eenvoudig een kopje koffie zetten en de ander wil een echte thuisbarista worden. Kies je voor gemak dan is een volautomaat espressomachine de beste optie. Voor een thuisbarista is een pistonmachine de juiste optie. 

Daarnaast zijn er op het gebied van espresso apparaten vele verschillen. Zet je ook graag een cappuccino? Dan is een melkopschuimer in het apparaat een must. Drink je alleen koffie en espresso dan heb je een melkopschuimer of stoompijpje niet nodig. 

Top 5 beste espressomachines

Hieronder staan de 5 beste espressomachines weergegeven.

  1. Sage Barista Express (€ 534,-) (pistonmachine)
  2. Philips 2200 serie EP2220/10 (€ 299,-) (volautomaat)
  3. Philips LatteGo 2200 Serie EP2231/40 (€ 382,-) (volautomaat)
  4. De’Longhi Magnifica S ECAM20.110.B (€ 299,-) (volautomaat)
  5. De’Longhi Dedica Style EC685.M (€ 171,-) (pistonmachine)

Weet je niet zeker of deze bij je passen bekijk dan al onze product reviews.

Wat is het verschil tussen een espresso- of koffiemachine?

Het verschil tussen een espressomachine en een koffiemachine is, dat je met een koffiemachine meer handelingen moet verrichten dan met een espressomachine. Bij een koffiemachine moet je nog een koffiecup of pad in het apparaat doen. Bij een espressomachine gaat dit vaak automatisch. Hierbij worden de koffiebonen vers gemalen voor je. Ook zal het zetten van een koffie automatisch gaan. Wel moet je één handeling doen en dat is het drukken op de knop voor het maken van een koffie.

Je hebt naast een volautomaat ook een pistonmachine. Met deze machine moet je één extra handeling uitvoeren.   

Waarom een espressomachine?

Met een espresso apparaat zet je een nog lekkerdere koffie. De verse koffiebonen maken het verschil in smaak. De smaak van bonen koffie is een stuk lekkerder, omdat de smaak van gemalen koffie na 15 minuten na het maalproces de belangrijkste smaken verliest. Daarnaast bespaar je veel geld op koffie, omdat koffiebonen goedkoper zijn dan cups, pads of gemalen koffie. 

Waarom is een espressomachine zo duur?

Een espressomachine is duurder, omdat de techniek erachter veel complexer is. Zo zit er in de meeste machines een maler geïntegreerd. Daarnaast maakt het een kopje koffie ook goedkoper. Dit omdat koffiebonen goedkoper in aanschaf zijn dan pads, koffiecups of gemalen koffie.

Hoeveel energie verbruikt een espressomachine?

Een espressomachine verbruikt ongeveer 1.450 – 1.500 watt per uur. Een pistonmachine verbruikt 1.200 – 1.700 watt per uur. In vergelijking tot andere koffiemachines verbruikt de pistonmachine meer. 

Kun je met een espressomachine ook gewone koffie zetten?

Met een espressomachine kan je ook gewone koffie zetten. Bereid een espresso zoals je dat normaal gesproken ook zou doen. Vul vervolgens de espresso aan met heet water, nu is je gewone koffie klaar en kan je heerlijk genieten. Is het te sterk serveer er dan nog een heet water kannetje bij. Dit kan je doen om je koffie nog verder aan te lengen. 

Verse koffiebonen

Hoeveel koffie verbruikt een espressomachine?

Een normale enkele espresso is ongeveer 25 tot 40 milliliter, hier is ongeveer 7 á 8 gram gemalen koffie voor nodig. Een dubbele espresso is tussen de 50 en 80 milliliter, hier is de dubbele hoeveelheid gemalen koffie voor nodig. Met een kilo koffiebonen kan je dus ongeveer 125 kopjes koffie zetten. Portafilter met gemalen koffiebonen

Hoeveel gram moet er in portafilter?

De hoeveelheid koffiedik dat erin een portafilter gaat is erg afhankelijk van de grote van je portafilter. Voor een enkele espresso in een portafilter heb je ongeveer 8 tot 10 gram nodig aan gemalen koffie. Wil je een dubbele espresso dan is dit het dubbele waarbij 19 gram wordt aangeraden.

Hoe maak je espresso koffie?

Het maken van een espresso is heel eenvoudig. In een eerdere blog hebben we je al eens uitgelegd hoe je de juiste espresso maakt. Het maken van een goede espresso is erg afhankelijk van het type koffieboon en het koffiezetapparaat. Gebruik je een volautomaat dan zal dit makkelijker zijn dan bij een pistonmachine. Met een pistonmachine kan je heel specifiek te werk gaan. 

Een 30 ml espresso heeft een extraheert tijd van 24-30 seconden bij een druk van ongeveer 9 bar en 93,3 graden Celsius. De gemiddelde espresso wordt gemaakt van 18 tot 20 gram fijn gemalen koffiebonen.

Welke maling is geschikt voor een espresso?

Om een espresso te maken heb je fijn gemalen koffiebonen nodig. Gebruik vers gebrande koffiebonen voor het malen van je koffiebonen. Dit doe je voor de optimale kwaliteit espresso. 

Hoe maak je een echte espresso?

Een echte espresso maak je met goede kwaliteit koffiebonen. Zijn de koffiebonen niet vers dan zal dit invloed hebben op de smaak van je espresso. Een echte espresso heeft een mooie cremalaag. Heeft je espresso dit niet dan zal dit kunnen liggen aan de koffiebonen of aan de druk van het proces.

Hoeveel bar is er nodig voor een goede espresso?

Voor een goede espresso heb je ongeveer 9 bar nodig. Het maken van de perfecte espresso kan vrij eenvoudig met een volautomaat. Hierbij hoef je alleen maar één keer op de knop te drukken om een espresso te krijgen. Bij een pistonmachine kan dit voor een beginnend thuisbarista lastig zijn. 

Koffie aanstampen met een tamper

Hoe maak je een dubbele espresso?

Het maken van een dubbele espresso is vrij eenvoudig. Maal 18 – 20 gram verse koffiebonen. Doe de versgemalen koffiebonen in een portafilter. Druk de gemalen koffiebonen aan met een tamper. Doe dit in een pistonmachine en zet deze op dubbele espresso. Vervolgens kan jij genieten van je dubbele espresso

Hoeveel water is er nodig voor een dubbele espresso?

Voor een dubbele espresso heb je ongeveer 50 á 80 milliliter water nodig. Hierbij heb je ongeveer 18 – 20 gram aan vers gemalen koffiebonen nodig.

Wil je meer lezen over een espresso, hou dan alle koffie blogs in de gaten.

Picture of Tobias

Tobias

Ik ben Tobias Bijma. Al op jonge leeftijd heb ik passie voor koffie. In 2020 ben ik deze website gestart waarin ik mijn passie en kennis inzet om jullie lezers de beste onafhankelijke adviezen te geven. Weldaadkoffie is hét koffieplatform van Nederland.

Inhoudsopgave