Hoe zet ik een goede cappuccino?

Inhoudsopgave

Cappuccino is de bekendste Italiaanse koffiespecialiteit met melk. Het heeft een romige textuur. De naam is ontleend van de kleur van het habijt van de monnik Marco d’Aviano. Hij bedacht de koffie tijdens de Slag om Wenen in het jaar 1683.

Wat is een cappuccino?

Een cappuccino is een koffiebereiding met een espresso en melk. De verdeling van een cappuccino bestaat uit 1/3 vers gezette espresso, 1/3  melk en 1/3 melkschuim

Het maken van een goede cappuccino is vaak lastiger dan veel mensen denken. Zelfs voor sommige barista’s is dit soms nog wel eens een uitdaging. Het zit voornamelijk in de bereiding van de melkschuim. 

Het maken van een cappuccino

Het maken gaat volgens drie stappen.

Stap 1. Zet een enkele espresso (15 à 45 ml) in een kopje van 150 à 180 ml.

Stap 2. Schuim 150 ml melk op in een kannetje van 300 ml.

Stap 3. Giet vervolgens de opgeschuimde melk in de espresso.

En geniet van je heerlijk zelfgemaakte koffie.

Tips om een nog betere schuimlaag te maken.

Tip 1. Gebruik alleen koude melk.

Door het gebruik van koude melk bij een cappuccino schuimt de melk langzaam op waardoor het schuim mooi, vol en stevig wordt.

Tip 2. Belletjes in de melk zijn het belangrijkst.

Voor goed melkschuim zijn de belletjes het belangrijkst. Hoe kleiner de belletjes zijn des te steviger de schuim wordt. Daarnaast is het ook van belang dat je volle melk gebruikt. 

Tip 3. Wals de melkschuim.

Het walsen van de melkschuim zorgt ervoor dat de melk goed mixt. Hierdoor wordt het schuim goed opgenomen door de espresso.

 

Zo simpel is het. Hopelijk kan je alle tips gebruiken voor het maken van je volgende cappuccino. Bekijk ook alle andere zetmethodes.

Picture of Tobias

Tobias

Ik ben Tobias Bijma. Al op jonge leeftijd heb ik passie voor koffie. In 2020 ben ik deze website gestart waarin ik mijn passie en kennis inzet om jullie lezers de beste onafhankelijke adviezen te geven. Weldaadkoffie is hét koffieplatform van Nederland.

Inhoudsopgave