Welke koffiebonen passen bij mij? 

Categorie:

Inhoudsopgave

Een lekkere koffie wil iedereen, maar welke koffiebonen passen bij mij? Welke koffiebonen bij jouw passen is erg afhankelijk van veel factoren. In dit artikel laten we zien op welke factoren jij moet letten. Zo moet je letten op de versheid, branding, hoeveelheid en kosten van de koffiebonen.

Verse koffiebonen

Wat wordt er bedoeld met verse koffiebonen? Verse koffiebonen is erg belangrijk voor de smaak van de koffie. Hoe ouder de koffiebonen zijn, hoe lager de kwaliteit wordt. Het is belangrijk dat de bonen niet ouder zijn dan drie maanden. Na drie maanden gaat de kwaliteit dusdanig omlaag dat je dit merkt tijdens het drinken van de koffie. Zo verliest het de mooie cremalaag. Daarnaast is het belangrijk dat de koffiebonen ook op een goede locatie bewaard worden. Lees daarom onze tips waar je je koffie moet bewaren. Koop daarom je koffiebonen bij een koffiebrander voor de optimale kwaliteit bonen. 

Branding van de koffiebonen

Er is veel verschil tussen verschillende koffiebonen. De branding van de koffiebonen is één van de factoren om te bepalen of je koffie lekker smaakt. Je hebt verschillende gradaties in de sterkte. In de supermarkt gaat deze gradatie vaak tot niveau twaalf. Vaak worden de koffiebonen bij de verschillende branders gegradeerd met mild, medium en sterk. Iedere persoon heeft zijn eigen persoonlijke voorkeur.  

Kosten van goede koffiebonen

De prijs voor koffiebonen verschillen heel erg. Dit heeft te maken met waar de koffiebonen vandaan komen. Komen de bonen boven uit de bergen? Dan zijn deze vaak duurder dan bonen die op laaggelegen plekken groeien. Dit zijn factoren die bepalen hoe duur de koffiebonen zijn. Duurdere koffiebonen hoeven niet veel beter te zijn, dit is erg persoonlijk welke je voorkeur hebben. De kosten voor een verpakking van 250 gram bonen ligt tussen de € 4,- en € 10,- . Deze kosten zijn niet te vergelijken met bonen uit de supermarkt, maar dit is ook erg logisch.

Hoeveelheid koffiebonen

De hoeveelheid koffiebonen die je moet kopen is erg afhankelijk hoeveel je drinkt. Gemiddeld drink een Nederlander 2,4 kopjes koffie per dag. Drink jij minder dan dit, koop dan niet meer dan 250 gram koffie per keer. Drink je meer dan dat, koop dan een 500 of 1000 gram. Drinken er veel mensen koffie thuis of op het werk, koop dan genoeg, zodat je nooit zonder zit. 

 

Hopelijk helpen deze tips bij het bepalen van je soort koffiebonen. Hoe drink jij je koffie het liefst? Of heb je tips nodig, kijk dan onze verschillende zetmethodes.

Inhoudsopgave