Hoe de Chemex te gebruiken voor de perfecte koffie

Inhoudsopgave

De Chemex is een koffiepot met een uniek ontwerp dat dateert uit de jaren 40. Het heeft een conische vorm en wordt gemaakt van duurzaam borosilicaatglas, wat betekent dat het hittebestendig en chemisch resistent is. Bij het gebruik van een Chemex worden fijn gemalen koffiebonen in een speciaal ontworpen, dikke papieren filter geplaatst en wordt heet water erover gegoten. Het water trekt de smaken uit de koffiebonen en druppelt door de filter in de Chemex. Net als bij porseleinen koffiepotten, resulteert dit in een mildere, minder sterke koffie dan espresso.

Hoeveel koffie in Chemex?

Het is aanbevolen om ongeveer 50-60 gram koffiebonen per liter water te gebruiken voor het maken van koffie met een Chemex. Dit is een gemiddelde aanbeveling en je kunt de hoeveelheid koffie aanpassen aan je persoonlijke smaakvoorkeuren. Als je van een stevigere koffie houdt, kun je bijvoorbeeld meer koffiebonen gebruiken, terwijl als je van een mildere koffie houdt, je minder koffiebonen kunt gebruiken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de juiste hoeveelheid koffie afhankelijk is van de hoeveelheid water die je gebruikt. Als je bijvoorbeeld een Chemex-koffiepot van 500 ml gebruikt, kun je ongeveer 25-30 gram koffiebonen gebruiken. Als je een Chemex-koffiepot van 1 liter gebruikt, kun je ongeveer 50-60 gram koffiebonen gebruiken.

Het is aanbevolen om een keukenweegschaal te gebruiken om de juiste hoeveelheid koffiebonen te meten, zodat je consistente resultaten kunt behalen. Als je geen weegschaal hebt, kun je ook een theelepel of een koffielepel gebruiken om de koffiebonen te meten. Houd er rekening mee dat de hoeveelheid koffiebonen die je nodig hebt ook kan afhangen van de maalgraad van de koffiebonen. Als je bijvoorbeeld fijn gemalen koffiebonen gebruikt, kun je minder koffiebonen nodig hebben om dezelfde smaak te behalen als wanneer je grof gemalen koffiebonen gebruikt. Dit komt omdat fijn gemalen koffiebonen een groter oppervlak hebben om in contact te komen met het water, wat resulteert in een stevigere smaak.

Chemex

Hoe zet je Chemex koffie?

Om koffie te maken met een Chemex, volg je de volgende stappen:

  1. Maal de koffiebonen tot een fijne maalgraad. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water gemakkelijk door de koffiebonen kan stromen en om een heldere en smaakvolle koffie te behalen.
  2. Plaats een Chemex-filter in de Chemex. Zorg ervoor dat het filter glad op de bodem ligt en de driehoekige flapjes naar de hals van de Chemex wijzen.
  3. Doe de gewenste hoeveelheid fijn gemalen koffiebonen in het filter.
  4. Verwarm het water tot ongeveer 195-205°F (90-96°C). Dit is de ideale temperatuur voor het maken van koffie met een Chemex.
  5. Giet een kleine hoeveelheid heet water over de koffiebonen om ze te bevochtigen. Dit wordt ook wel het “bloemproces” genoemd en helpt om de koffiebonen te activeren en de smaken vrij te geven. Laat het water ongeveer 30 seconden staan om het bloemproces te voltooien.
  6. Giet de rest van het hete water over de koffiebonen. Laat de koffie ongeveer 4-5 minuten trekken.
  7. Verwijder het filter en gooi het weg.
  8. Giet de koffie in koppen of een koffiepot en serveer.

Het is belangrijk om te onthouden dat de smaak van de koffie afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het water en de koffiebonen, de maalgraad van de koffiebonen en de hoeveelheid tijd die het water in contact is met de koffiebonen. Door te experimenteren met verschillende hoeveelheden koffiebonen en trektijden kun je de smaak van de koffie aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Als je de juiste hoeveelheid koffie voor jouw smaak hebt gevonden, is het belangrijk om consistent te zijn in het gebruik van dezelfde hoeveelheid koffiebonen om consistente resultaten te behalen.

Welke maling voor Chemex?

Het is aanbevolen om een medium-fijne maalgraad te gebruiken voor het maken van koffie met een Chemex. Dit betekent dat de koffiebonen tot een grootte van ongeveer zandkorrels worden gemalen. Een medium-fijne maalgraad is ideaal omdat het ervoor zorgt dat het water gemakkelijk door de koffiebonen kan stromen, wat resulteert in een heldere en smaakvolle koffie.

Als je van een stevigere koffie houdt, kun je overwegen om de koffiebonen iets fijner te malen. Dit zal ervoor zorgen dat meer smaken uit de koffiebonen worden gehaald en resulteert in een stevigere smaak. Als je echter van een mildere koffie houdt, kun je de koffiebonen iets grover malen om een zachter resultaat te behalen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de maalgraad van de koffiebonen ook kan afhangen van de koffiebereidingsmethode die je gebruikt. Sommige methoden, zoals de Chemex, werken het beste met een medium-fijne maalgraad, terwijl andere methoden, zoals de cafetière, beter werken met een grovere maalgraad. Het is aanbevolen om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen als je twijfelt over welke maalgraad je moet gebruiken voor jouw specifieke koffiebereidingsmethode.

Picture of Tobias

Tobias

Ik ben Tobias Bijma. Al op jonge leeftijd heb ik passie voor koffie. In 2020 ben ik deze website gestart waarin ik mijn passie en kennis inzet om jullie lezers de beste onafhankelijke adviezen te geven. Weldaadkoffie is hét koffieplatform van Nederland.

Inhoudsopgave