Hoe maak je een goede espresso

Inhoudsopgave

Er zijn vele manieren om een goede espresso te maken. Een goede espresso maken kan iedereen. Wil jij nou ook een echte barista worden lees dan dit artikel goed door. Een goede espresso zetten is namelijk heel handig voor bijvoorbeeld een cappuccino.

Kwaliteit koffiebonen voor espresso

Het belangrijkste bij het maken van een espresso is de kwaliteit en smaak van de koffiebonen. Kwaliteit koffiebonen dragen bij aan een betere espresso. Dit is namelijk belangrijk bij de smaak en een goede crema. Daarnaast is het ook van belang dat je hele koffiebonen koopt. Als je gemalen koffiebonen koopt is de smaak en kwaliteit dusdanig laag dat de espresso niet lekker smaakt. De belangrijkste aroma’s gaan verloren binnen een kwartier na het malen.

Goede maling espresso

Het is belangrijk dat de maling van de koffiebonen goed is. Dit is belangrijk voor de smaak van je espresso. Als de maling te fijn is gaat de koffie verbrand smaken. En als de maling te grof is dan krijg je een waterige espresso. Door veel te testen met de maling zorg je ervoor dat de espresso beter gaat smaken.

Zorg ervoor dat je schoon werkt

Het schoonmaken van je koffiezetapparaat is ook belangrijk bij het maken van je koffie. Zorg er dus voor dat de oude koffiebonen verdwijnen. Ontkalk het apparaat ook wanneer het tijd ervoor is. Dit zal de smaak van je koffie bevorderen.

Word een echte thuisbarista

Word een echte thuisbarista met een espressomachine. Vaak heb je een echte espressomachine al voor een paar honderd euro. Een echte aanrader is een pistonmachine. Hiermee zet je een echte espresso in een handomdraai. Gebruik hiervoor ook een tamper om je gemalen koffie goed aan te drukken. 

Een perfecte espresso ziet er als volgt uit  

Een 30 ml espresso heeft een extraheert tijd van 24-30 seconden bij een druk van ongeveer 9 bar en 93,3 graden Celsius. De gemiddelde espresso wordt gemaakt van 18 tot 20 gram fijn gemalen koffiebonen. 

Inhoudsopgave