Is koffie gezond? Alles wat je moet weten

Categorie:

Inhoudsopgave

Wij bij Weldaadkoffie zijn gek op koffie. Het liefst de hele dag. In dit artikel leg ik je uit of het drinken van koffie gezond voor je is. En wat de gezondheidseffecten zijn van het drinken van koffie. 

Is koffie gezond?

Nederland is echt een koffieland. In Nederland drinken we gemiddeld 2,4 kopjes koffie per dag. Eerder heb ik al eens uitgelegd wat goede koffiebonen zijn. In het verleden twijfelden veel mensen of het drinken van koffie wel gezond voor je was. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van koffie op de gezondheid van de mens. Uit deze onderzoeken zijn veel positieve reacties gekomen. 

 

De gezondheidseffecten van koffie

  • Koffie vermindert de kans op hartziekten met 10% bij het gebruik van 2-4 kopjes per dag.
  • Koffie levert vocht. Vroeger dachten mensen dat het drinken van koffie juist vocht ontneemt, dit bleek echter een fabel te zijn.
  • Koffie vermindert de kans op diabetes type 2. Onderzoekers denken dat de anti-oxidant chlorogeenzuur zorgt voor vertraging in de opname van suiker in de darmen. 
  • Koffie remt Alzheimer. Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen het drinken van koffie en een lagere kans op Alzheimer. Het drinken van een kopje koffie per dag verkleint niet alleen de kans op Alzheimer, maar helpt ook bij het onthouden van bepaalde herinneringen.
  • Koffie stimuleert het centraal zenuwstelsel. Cafeïne zorgt voor een betere concentratie. Wel is het van belang dat je niet te veel koffie drinkt, want hierdoor word je minder geconcentreerd en blijf je minder rustig.
  • Koffie vergroot je snelheid en uithoudingsvermogen. Het drinken van koffie kan dus erg handig zijn voor het sporten. Wel is het van belang dat je je koffie 30 minuten tot 60 minuten voor je training drinkt. Dus optimaal sporten met koffie.
  • Koffie vermindert de kans op de Ziekte van Parkinson. Uit onderzoek is gebleken dat dit waarschijnlijk komt door de cafeïne die in koffie zit.

Het is hierbij wel van belang dat je de koffie wel goed filtert en de juiste koffie drinkt.  Het is belangrijk dat je doet waar je je goed bij voelt. Er zijn vele soorten koffies die het proberen waard zijn waaronder cappuccino, macchiato caramel of bijvoorbeeld latte macchiato. Er is voor ieder wat wils. 

Picture of Tobias

Tobias

Ik ben Tobias Bijma. Al op jonge leeftijd heb ik passie voor koffie. In 2020 ben ik deze website gestart waarin ik mijn passie en kennis inzet om jullie lezers de beste onafhankelijke adviezen te geven. Weldaadkoffie is hét koffieplatform van Nederland.

Inhoudsopgave