Koffiezetten met een mokkapot (espressopotje)

Categorie:

Inhoudsopgave

Lekkere koffie zetten zonder een koffiezetapparaat? Dat kan makkelijk met de mokkapot, ook wel een espressopotje genoemd. Met een espressopotje zet je in een simpele handomdraai heerlijke koffie. In dit artikel leggen we je uit wat een mokkapot is en hoe dit werkt.

Wat is een mokkapot (espressopotje)?

Een espressopotje is te herkennen aan de typische achthoekige vorm. De pot is altijd gemaakt van metaal. Een mokkapot is te verkrijgen in staal, maar ook in aluminium. De mokkapot is in 1933 bedacht door de Italiaan Alfonso Bialetti. De mokkapot die je vandaag de dag koopt is van het merk Bialetti Moka Express.

Een mokkapot wordt ook wel een espressopotje genoemd. Met een espressopotje kan je veel meer maken dan alleen een espresso. Met deze pot kan je ook een normale koffie zetten. Wij raden je echter aan om medium koffiebonen te gebruiken. Deze heeft een zoete smaak en is perfect voor een mokkapot.  Een espressopotje zorgt niet voor een cremalaag die een espressomachine wel creëert.

Hoe werkt een mokkapot?

De pot heeft aan de onderkant een waterreservoir en het opvangbakje zit aan de bovenkant. Tussen de boven- en onderkant zit een filter voor de gemalen koffie. Maar hoe werkt het? Dat is vrij simpel: heet water wordt onder druk door de gemalen koffie geperst en omhoog gedrukt. De koffie die omhoog gedrukt wordt komt uiteindelijk in het bovenste bakje en is daarna klaar voor gebruik.

Hoe zet ik koffie met een mokkapot 

Door middel van 7 simpele stappen leggen we je uit hoe jij de perfecte koffie zet.

Stap 1. Zorg voor de juiste maling en koffieboon soort. De maling moet niet te fijn zijn, maar ook niet te grof.

Stap 2. Vul het waterreservoir tot net onder de overdrukventiel. 

Stap 3. Vul het filter met gemalen koffie, maar druk deze niet aan!

Stap 4. De gemalen koffie moet gelijk zijn aan de bovenkant van de filter. Dit kan je makkelijk doen door middel van je vinger.

Stap 5. Draai de pot dicht.

Stap 6. Zet de pot op het vuur, maar niet op een te hoge stand.

Stap 7. Als je de pot op het vuur zet komt de koffie vanzelf naar boven. Haal de pot direct van het vuur als de koffie klaar is, aangezien deze anders een bittere smaak krijgt.

Vervolgens kan jij genieten van een overheerlijk kopje koffie.

Wat zijn de verschillen tussen een percolator en een mokkapot?

Het verschil tussen een percolator en een mokkapot is: Bij een percolator sijpelt de koffie naar beneden, dit werkt andersom met een mokkapot. In de volksmond heet een mokkapot een percolator, maar dit is echter een groot verschil.

Picture of Tobias

Tobias

Ik ben Tobias Bijma. Al op jonge leeftijd heb ik passie voor koffie. In 2020 ben ik deze website gestart waarin ik mijn passie en kennis inzet om jullie lezers de beste onafhankelijke adviezen te geven. Weldaadkoffie is hét koffieplatform van Nederland.

Inhoudsopgave