Hoe moet ik een koffiezetapparaat ontkalken?

Categorie:

Inhoudsopgave

In ons drinkwater zit kalk. Kalk is goed voor je lichaam. Zo is kalk goed voor je botten en kan het helpen tegen hart- en vaatziekten. Kalk in koffie kan daarentegen wel vervelend zijn. Zo gaan je apparaten sneller stuk door het kalk. Het is daarom noodzakelijk om je koffiezetapparaat af en toe te ontkalken. Het ontkalken van je apparatuur kan op verschillende manieren. In deze blog leggen we je uit hoe jij het beste je koffiezetapparaat kan ontkalken.

Hoe moet ik een koffiezetapparaat ontkalken

Waarom koffiezetapparaat ontkalken?

Het ontkalken van je koffiezetapparaat is noodzakelijk, omdat het ervoor kan zorgen dan je apparatuur sneller stuk gaat. Dit kan voorkomen worden door je koffiezetapparaat eens in de zoveel tijd te ontkalken. 

Met wat kan ik een koffiezetapparaat ontkalken?

Je kan je koffiezetapparaat op verschillende manieren ontkalken. Hieronder leggen we je uit hoe jij het beste te werk kan gaan. Hierbij geef ik verschillende tips die jij kan toepassen. 

Ontkalken koffiezetapparaat met azijn

Je kan je koffiezetapparaat gemakkelijk ontkalken met azijn. Het azijn is heel zuur, waardoor je snel af bent van je kalk. Om je koffiezetapparaat te ontkalken moet je azijn mengen met water. De verhouding van 0,5 liter schoonmaakazijn en de verhouding van water is 0,5 liter.

Koffiezetapparaat ontkalken met baking soda

Je kan je koffiezetapparaat ook ontkalken met baking soda. Je moet de baking soda mengen met een kopje water. De verhouding is 1/4 van een kopje baking soda & 1 kopje water. Je doet vervolgens het mengsel in het koffiezetapparaat en je zet vervolgens zoals normaal gesproken een kopje koffie. Dit alles doe je dan zonder de koffiebonen. Je laat dus het water met baking soda door het apparaat heen gaan. 

Wanneer moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?

Je moet je koffiezetapparaat één keer per 3 maanden ontkalken. Dit doe je om de kwaliteit koffie optimaal te houden. Doe je dit niet, dan zal je koffiemachine sneller stuk gaan. Het proces duurt niet langer dan 3 minuten en gaat je uiteindelijk veel geld besparen. Het kopen van een nieuw koffiezetapparaat kan soms best prijzig zijn.

Hoe kan ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?

Je kan je koffiezetapparaat op verschillende manieren ontkalken. Zo kan je naast baking soda en azijn je koffiezetapparaat ontkalken met citroenzuur en met middelen. Wil je het doen met citroenzuur dan moet je 2 eetlepels gebruiken en voeg daar water aan toe. Middelen die je kan gebruiken voor het ontkalken van je water zijn:

Hoe kan ik mijn koffiezetapparaat schoonmaken?

Het schoonmaken van je koffiezetapparaat is nodig om de kwaliteit van je koffie in stand te houden. Je kan de verschillende onderdelen van een koffiezetapparaat makkelijk met de hand schoonmaken of je doet de onderdelen in de vaatwasser. Maak je je koffiemachine niet vaak schoon dan zal je dit uiteindelijk gaan proeven. Maak daarom wekelijks je apparaat schoon. Gebruik je je koffiezetapparaat vaak doe dit dan eens in de 3 dagen. 

Inhoudsopgave