Wat is koffie cupping?

Inhoudsopgave

Koffie, voor velen is het de brandstof die je de dag op gang brengt. Maar voor mij gaat het veel verder dan dat. Het is een passie, een wetenschap en een kunstvorm. Een van de leukste aspecten van koffie is het proces van ‘cupping’. Maar wat is koffie cupping precies?

Cuppen van koffie is een beproefde techniek die mensen in de koffie-industrie van boeren en branders tot handelaren gebruiken om de geur en smaak van koffie grondig te beoordelen. Het dient als een essentiële kwaliteitscheck en helpt experts de nuances van verschillende koffiesoorten te begrijpen.

Wat heb je nodig voor koffie cupping?

Ik gebruik voor het cuppen van koffie drie items, namelijk de cuppingbowl van Rhino, een cuppingspoon en een cuppingsformulier. 

De bowls van Rhino zijn ideaal vanwege hun gelijkvormige grootte, dikte en inhoud. Het zorgt voor consistentie, wat cruciaal is bij het cuppen. Naast de bowls heb je grof gemalen koffie nodig, precies 13,5 gram per cuppingbowl. En natuurlijk kokend water.

Twee andere essentiele instrumenten zijn de cuppingspoon en het cuppingformulier. Hoewel er standaardformulieren zijn, zoals die van de Specialty Coffee Association (SCA), gebruik ik mijn eigen aangepaste formulier, specifiek gericht op het smaakpalet van koffie.

Koffie cupping

Het proces van cupping

Hieronder laat ik je het proces zien van het cuppen van koffie:

  1. Voorbereiding: Plaats de cuppingbowls aan de rand van de tafel met een tussenruimte van minimaal 20 cm. Dit zorgt voor voldoende ruimte om later te proeven.
  2. Water toevoegen: Giet kokend water over de grof gemalen koffie in de bowls. Dit zorgt ervoor dat elke koffie dezelfde temperatuur heeft.
  3. Wachten: Laat de koffie 4 minuten trekken.
  4. Aroma’s waarnemen: Na 4 minuten “haal ik de ziel uit de koffie” door drie keer met speciale cuppingspoon door de koffie te gaan. Ik noteer de aroma’s die ik waarneem op mijn cuppingformulier.
  5. Proeven: Verwijder de koffie die aan het wateroppervlak drijft. Proef de koffie door te slurpen, wat extra zuurstof toevoegt en de smaken versterkt.

Wat is een cupping score?

De cupping score is een numerieke waarde die de kwaliteit van een koffiepartij aangeeft. Koffie die een score van 80 of hoger krijgt op een schaal van 0 tot 100, mag ‘specialty koffie’ worden genoemd. Deze beoordeling wordt gedaan door minimaal twee gecertificeerde Q-graders.

Koffie cuppen

Het cuppen van koffie is een kunst en wetenschap op zich. Het vereist precisie, kennis en passie. Voor mij is het een essentieel onderdeel van mijn streven naar perfectie in elke kop koffie. Dus de volgende keer dat je een slok van je specialty koffie neemt, denk dan aan het zorgvuldige proces dat eraan voorafging.

Inhoudsopgave