Maalgraad koffie Jura: de juiste maalgraad voor jouw jura koffiemachine

Inhoudsopgave

Een goede kop koffie begint bij het malen van de bonen op de juiste maalgraad. Dit is vooral belangrijk bij koffiemachines zoals de Jura, die gebruikmaken van een geïntegreerd bonenmaalmechanisme. Door de maalgraad aan te passen, kun je de sterkte, smaak en aroma van de koffie beïnvloeden. Maar hoe bepaal je welke maalgraad je moet gebruiken?

In deze blog zullen wij je laten zien hoe je de maalgraad van de meeste Jura koffiemachines kunt aanpassen om de perfecte kop koffie te zetten. Het instellen van de maalgraad kan per koffiezetapparaat verschillen, lees daarom goed de gebruiksaanwijzing door. Naast dat de maalgraad van invloed is op de smaak is het belangrijk dat je de zetgroep schoonmaakt, de koffie uitloop schoonmaakt en dat je regelmatig je jura ontkalkt.

Wat is Maalgraad?

Maalgraad verwijst naar de grootte van de gemalen koffieboon. Hoe fijner de maalgraad, hoe kleiner de deeltjes van de gemalen koffieboon. Een fijnere maalgraad zorgt voor een sterkere koffie, terwijl een grovere maalgraad zorgt voor een zachtere koffie. De maalgraad is van invloed op de extractie van de koffie, wat betekent dat het bepaalt hoeveel smaak en aroma er wordt geëxtraheerd uit de koffieboon. De maalgraad kan daarnaast per koffieboon verschillen. 

Maalgraad jura

Stap voor Stap Maalgraad Aanpassen voor Jura Koffiemachine

De instellingen van de maalgraad en de stappen kunnen verschillen per model van de machine. Het is daarom belangrijk om de handleiding van je specifieke Jura koffiemachine te lezen, voordat je de maalgraad aanpast. De onderstaande stappen gelden voor veel Jura koffiemachines:

Stap 1: Schakel de machine uit

Voordat je begint met het aanpassen van de maalgraad, zorg je ervoor dat de machine is uitgeschakeld en dat de stekker uit het stopcontact is gehaald.

Stap 2: Verwijder de bonenhouder

Verwijder de bonenhouder van de machine door deze tegen de klok in te draaien en op te tillen.

Stap 3: Verwijder de maalschijven

Haal de maalschijven uit de machine door de borgschroef los te draaien en de maalschijven voorzichtig omhoog te tillen.

Stap 4: Pas de maalgraad aan

Pas de maalgraad aan door de instelknop op de maalschijven te draaien. Draai de knop totdat je de gewenste maalgraad hebt bereikt. Hoe fijner je de maalgraad instelt, hoe sterker en intenser de smaak van de koffie zal zijn. Als je de maalgraad grover instelt, zal de koffie zachter en minder sterk zijn.

Stap 5: Plaats de maalschijven terug

Plaats de maalschijven terug in de machine door ze voorzichtig op hun plaats te drukken en de borgschroef weer vast te draaien.

Stap 6: Plaats de bonenhouder terug

Plaats de bonenhouder terug in de machine door deze op zijn plek te draaien en vast te klikken.

Stap 7: Schakel de machine weer in

Sluit de stekker weer aan op het stopcontact en schakel de machine weer in. Je bent nu klaar om koffie te zetten met de nieuwe maalgraadinstelling.

Tips voor het aanpassen van de maalgraad van je Jura koffiemachine

Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden bij het aanpassen van de maalgraad van je koffiezetapparaat:

  • Experimenteer met verschillende maalgraden totdat je de perfecte smaak en aroma hebt gevonden die bij jouw passen.
  • Onthoud dat de maalgraad van invloed is op de extractie van de koffie, dus als je de maalgraad aanpast, kan het zijn dat je ook de hoeveelheid koffie moet aanpassen om de juiste sterkte te krijgen.
  • Als je de maalgraad te fijn instelt, kan de koffie te sterk zijn en kan het apparaat verstopt raken. Als dit gebeurt, pas dan de maalgraad aan totdat je weer een goede stroom koffie krijgt.
  • Het aanpassen van de maalgraad is een persoonlijke voorkeur en kan afhankelijk zijn van de soort koffiebonen die je gebruikt. Probeer verschillende soorten bonen om te zien welke maalgraad het beste bij jouw koffie past.
Tobias

Tobias

Ik ben Tobias Bijma. Al op jonge leeftijd heb ik passie voor koffie. In 2020 ben ik deze website gestart waarin ik mijn passie en kennis inzet om jullie lezers de beste onafhankelijke adviezen te geven. Weldaadkoffie is hét koffieplatform van Nederland.

Inhoudsopgave