Koffie zetten met de Hario v60

Inhoudsopgave

De V60, een populaire koffiezetmethode die barista’s en koffieliefhebbers over de hele wereld betovert. In deze blog duiken we in de fijne kneepjes van het zetten van koffie met de Hario V60. Van de selectie van de juiste bonen tot het perfecte brouwproces, we verkennen hoe je thuis een heerlijk kopje koffie kunt zetten. Laten we samen de geheimen van de V60 ontrafelen!

Wat is een V60 koffie?

De V60 is een kegelvormige koffiefilterhouder, kenmerkend door zijn V-vorm met een hoek van 60 graden. Dit ontwerp is ideaal voor het zetten van een florale, fruitige en smaakvolle koffie, met een balans tussen helderheid van smaak en milde body. Het unieke aan de V60 is de nadruk op het extractieproces, waarbij de wateroplosbare verbindingen uit de gemalen koffiebonen worden gehaald. Het is een leuk cadeau voor koffieliefhebbers.

V60 koffie

Welke koffie voor V60?

Gebruik voor de V60 verse Specialty koffiebonen, liefst light of medium gebrande koffiebonen, voor een diversiteit aan smaken. Zelf ben ik enorm fan van de anaerobic processed koffie. Deze methode omvat het fermenteren van koffie in een omgeving zonder zuurstof. De koffie wordt vervolgens in afgesloten containers geplaatst, voor een aantal dagen. Deze zuurstofvrije fermentatie leidt tot de ontwikkeling van onderscheidende smaken en aroma’s die niet worden gevonden in koffie die op traditionele manieren wordt verwerkt. De keuze van bonen hangt natuurlijk af van persoonlijke voorkeur. Kies wel altijd voor Specialty koffie.

Hoeveel koffie V60?

De ideale koffie-waterverhouding is 1:15, dus 1 gram koffie per 15 ml water. Voor een kop van 240ml gebruik je 16 gram koffie. Deze verhouding is aan te passen naar persoonlijke voorkeur.

Benodigdheden

Voor het zetten van koffie met een V60 heb je nodig:

  1. V60 Dripper: Elke V60 dripper van 60 graden is geschikt (V60 dripper kopen);
  2. V60 Filterpapier: Dit is een speciaal formaat voor een betere extractie (V60 Filterpapier kopen);
  3. Koffiemaler: Dit kan een automatische of een handmolen zijn, maal vlak voordat je gaat zetten want dit zorgt voor een versere en betere aroma van de koffiebonen.
  4. Zwanenhalsketel: Voor gecontroleerde waterstroom.
  5. Getimede Weegschaal: Voor nauwkeurige verhoudingen en timing.

V60 koffie zetten

  1. Bloomingfase: Het water ontmoet de koffie en de koffiedeeltjes beginnen te bloeien, een proces dat ongeveer 30 seconden duurt. Dit is de bloomingfase, waarbij de koffie het water absorbeert en begint uit te zetten. We gebruiken hiervoor 30ml water.
  2. Extractiefase: Dit is waar de smaak naar voren komt. We gieten het water langzaam over de koffie, met een specifieke ronddraaiende giettechniek om ervoor te zorgen dat alle koffiedeeltjes gelijkmatig worden geëxtraheerd, deze fase duurt ook 30 seconden. We gebruiken hiervoor 120ml water.
  3. Drawdown fase: Dit is de finale, het resterende water trekt door de koffie en het filter, een proces dat ongeveer 1,5 minuut duurt. We gebruiken hiervoor de resterende 90ml water, dus totaal 240ml. Haal de filter uit de V60 dripper wanneer al het water op de koffie verdwenen is.

De V60 is een populaire zetmethode die veel controle geeft aan de Barista, met veel ruimte voor experimenten en aanpassingen. Het is een bijzondere kop koffie waarbij je fruitige smaken mooi naar boven kan laten komen.

Bekijk ook alle andere koffierecepten die de moeite waard zijn om eens te testen.

Inhoudsopgave