Plantaardige melk opschuimen

Categorie:

Inhoudsopgave

Een groeiend aantal mensen kiezen ervoor om hun dierlijke producten te vervangen door een plantaardig alternatief. Dit kan om ethische redenen zijn, of omdat je gevoelig voor lactose of koemelk bent. Er zijn verschillende soorten plantaardige melk te koop, met elk hun eigen unieke smaak. Soja-, amandel-, kokos-, rijst- en havermelk zijn slechts enkele voorbeelden. Maar hoe kunnen deze melksoorten het beste worden gebruikt? Hieronder geven we wat tips over hoe je plantaardige melk het best kunt opschuimen.

Plantaardige varianten als soja of amandel kun je ook gebruiken om op te schuimen. Het is hierin van belang dat er minimaal 3,5 gram eiwitten in de melk zitten. Bevat de plantaardige melk dit niet, dan zal de melk niet opschuimen. Je kan plantaardige meld het beste op een lage temperatuur (tot 65 graden) opschuimen.

Welke plantaardige melk opschuimen

Welke plantaardige melksoorten het beste passen zijn de volgende: Coconut Dream, Alpro Soya, Rice Dream, Alpro Almond en Oatly havermelk. Tijdens het opschuimen van de melk zullen er belletjes in de melk komen. Deze belletjes zijn kleiner dan bij koemelk. Hierdoor zal je plantaardige melk iets dunner zijn dan gewone melk. Maar dit is geheel normaal. Hoe meer je plantaardige melk opschuimt, hoe dikker deze zal worden.

Hoe moet je plantaardige melk opschuimen?

Doe de melk in een pan op het fornuis, zet het vuur op laag en breng de melk aan de kook. Gebruik hiervoor een garde of een lepel om de melk te roeren. Laat de melk 2 à 3 minuten koken op laag vuur. Wanneer je ziet dat de melk begint te koken, haal je de pan van het vuur. Laat de melk nog even staan, zodat de belletjes kunnen verdwijnen. Roer de melk nog een keer door en giet de melk in een glas of mok. Enjoy!

Picture of Tobias

Tobias

Ik ben Tobias Bijma. Al op jonge leeftijd heb ik passie voor koffie. In 2020 ben ik deze website gestart waarin ik mijn passie en kennis inzet om jullie lezers de beste onafhankelijke adviezen te geven. Weldaadkoffie is hét koffieplatform van Nederland.

Inhoudsopgave